Perbezaan dasar perniagaan kerana lokasi salon pachinko (Station Agents & Kedai pinggir bandar)

Mana-mana kedai, saya berfikir yang menjalankan perniagaan dengan pelbagai peranti dengan keadaan tapak. Pachinko tidak terkecuali, kita mempunyai pelbagai dan pelbagai langkah, perniagaan dan membuat imej kedai mereka sendiri dengan keadaan tapak. Sebagai contoh, di hadapan kedai-kedai dan kedai stesen pinggir bandar, perbezaan adalah ciri-ciri yang besar. Mari kita bandingkan perbezaan dalam masa asas pelanggan dan operasi puncak.

 

■ panti pachinko untuk menjalankan perniagaan di zon masa

 

Station di hadapan salon stesen pachinko asas pelanggan dan puncak berjalan, kedai bersedia dalam banyak lalu lintas pusat bandar pejalan kaki. Untuk berhampiran stesen kereta api, dan pekerja pejabat suri rumah dan warga tua dan perjalanan pulang dari kerja dari lelaki dan wanita muda, kami menjangkakan jumlah pelanggan pelbagai peringkat umur. Khususnya, tingkah laku ini adalah lebih biasa pada hari kerja. Lebih petang dari pagi, ia adalah lebih baik, seperti suri rumah dan warga tua banyak, akan menjadi amat band wanita sering masa.

 

Tetapi di hadapan operasi stesen puncak adalah sedemikian dari sini. Dari petang di belakang adalah lebih baik, yang telah datang ke kedai dari pagi

 

, mengikut cara yang diganti, masa ini pekerja bergaji selepas kerja akan mula mengambil kira majoriti operasi. Mengikut masa ini, apa perolehan asas pelanggan sengit adalah, 's ciri-ciri terbesar di hadapan kedai stesen.
kedai
di mana terdapat masa membalikkan fungsi kata itu, kerana ada pelanggan untuk kembali dibuang walaupun pada asas yang kukuh, akan mempunyai sebagai salah satu pilihan juga kerana matlamat sana.

 

di stesen sengit sebelum pertandingan, kedai tidak boleh menarik pelanggan di 19:00 atau 20:00 pada hari bekerja 6:00, ia mempunyai hidup menjadi sukar.

 

(※ Dengan cara ini, jika kedai harus menyesuaikan bola keluar Apa dengan ROM Yara Horukon, pilihan adalah untuk menembak mati zon masa ini.) _ x000D_
Walau bagaimanapun, bagi pekerja-pekerja bergaji hari cuti adalah cuti, operasi puncak dan malam dari tengah hari, akan menjadi aliran yang berbeza dan hari kerja. Di samping itu, kerana kedai persaingan sering, walaupun sebaik sahaja bola keluar dari kedai-kedai lain, operasi akan mendapat banyak berubah.

 

 

 

■ pinggir bandar asas pelanggan pachinko salon dan puncak Dalam zon masa

 

operasi klik, dan mengatakan apa yang kira-kira dalam kedai pinggir bandar, tidak mengharapkan saiz asas pelanggan kepada kira-kira kedai Station. Bercakap tentang pelanggan, dan bapa kepada suri rumah kejiranan anda dan selebihnya, umur juga pada yang ditinggikan, kita melihat banyak kehadiran orang yang, seperti 60-an dari 40-an. tetamu

 

tahap pengetahuan yang agak rendah, ia adalah banyak, terdapat juga banyak trend yang adalah jadual gula kosong asas yang kukuh dan pelarasan kuku.

 

selagi ia tidak restoran yang popular di cukup untuk memanggil khabar angin di pinggir bandar salon pachinko, yang meletak kenderaan dikunjungi dengan kereta atau motosikal atau sebagainya, ada, Ia tidak bermakna lebih banyak lagi, jadi walaupun orang-orang yang datang ke kedai dari awal pagi tidak bahawa ramai adalah status quo.

 

majoriti, kerana jika anda tinggal di kawasan kejiranan anda akan datang ke kedai, selesai mula pemanjangan pada 12:00 sebelum dan selepas waktu tengah hari, pengeluaran puncak akan mempunyai banyak kedai-kedai di sekitar 15:00 dari 01:00. Dan, kedai pinggir bandar anda terdapat sedikit perbezaan antara operasi puncak pada hari minggu. Walaupun terdapat kedai bersaing, kerana ia tidak begitu hampir, ia adalah mudah untuk meletakkan pelanggan tetap.

 

 

 

adalah untuk menggunakan telaga dalam pertempuran Berdasarkan ciri-ciri ini ???

 

1. Juga dikendalikan oleh zon masa kedai

 

lokasi puncak, kerana mungkin masa di mana operasi dilanjutkan adalah berbeza, sebagai salah satu strategi adalah bahawa untuk mengambil kira masa yang paling panas hari. Sebagai salon pachinko, sudah tentu, kerana orang yang mengeluarkan bola keluar banyak apabila terdapat kadar penggunaan yang tinggi tidak dibuat untuk rayuan kedai, ia tidak bertujuan sana.

 

 

2. Pada masa yang di mana masa

 

pelanggan pelanggan beralih pertukaran akan cenderung ke meja manis asas yang kukuh dan kuku yang mungkin ambil. Ini kerana, sebagai contoh, dalam kes suri rumah, dan ia akan menjadi tidak kira berapa die yang kuat, jadi tidak perlu untuk penyediaan makan malam, saya mempunyai ramai orang yang akan menyokong berat hati. Pachipuro yang mendapat dalam strategi yang akan mengambil platform seperti itu juga wujud. _x00 0D_

 

3. Oleh penyelidikan tahap pengetahuan

 

asas pelanggan pelanggan, sebabnya ia difahami bahawa tahap penonton yang. Peringkat terdapat juga kemungkinan bahawa kekaki lazat kosong serendah orang sering membeli-belah. Sudah tentu, hakikat bahawa orang-orang dengan tahap yang tinggi tidak walaupun satu orang, tetapi yang mungkin menjadi dalam fakta bahawa kedai itu sendiri tidak mempunyai rasa, Sajikagen satu pihak hanya akan menggilap pengalaman dalam pertempuran anda tidak akan.